3 gaver du selv kan lave

Snart står julen for døren. Det betyder hygge, varme, lys, krydderdufte og samvær med dem, man holder af. Men det betyder også gaver. Måske er du træt af gaveræset hvert år? Måske synes du, det har taget overhånd? Eller måske ønsker du blot at give en gave til dine nærmeste, der er lavet med kærlighed.

For meget kan man sige om gaver. Men de gaver, hvor der er lagt tid og nænsomhed i gaven fra giveren, er ekstra dejlige at modtage. Derfor dykker vi ned i 3 gaver, du selv kan lave.

1. Hæklede rondeller

I disse tider er der meget fokus på klimabevidsthed og vores store andele af affald. Det kan derfor være, at du ønsker at give en gave, der kan gå imod den ”brug og smid væk”-kultur, der her været herskende i de seneste år.

Så brug alle dine garnrester, som du alligevel ikke ved, hvad du skal bruge til, og hækl nogle rondeller i bomuldsgarn. Læg dem i et fint glas med låg. Så kan modtageren med god samvittighed rense sin makeup af. Skriv et lille kort med en vaskeanvisning på, så du er sikker på, at modtageren ved, hvordan de skal rengøre dem efterfølgende.

2. Bordskånere i træ

Hvis du ikke er typen, der er ferm med en hæklenål, men foretrækker en boremaskine, så er der også hjælp at hente i denne guide. Køb nogle fine træstænger og bor hul igennem dem i bund og top (Du finder træstænger og masse af andet tilbehør til Gør-det-selv-gaverne her). Lav ca. 20 træstænger. Klip to lange snore og før dem igennem hullerne, så stængerne ligger på rad og række. Slut af med at binde en solid knude i alle enderne. Og nu har du lavet den fedeste bordskåner.

3. Frø fra din have

Du tænker måske ikke over det til dagligt, men din have byder på utallige muligheder for gaver. Høst frø af dine planter i efteråret, når blomsterne er afblomstret. Tør dem og gem dem i skyggen. Når du skal give dem væk i gave, kommer du dem i en lille brun papirspose eller folder selv en i noget fint papir. Slut af med at skrive udenpå, hvilke blomsterfrø der er indeni, og hvordan de skal behandles.

Du kan også lave en blanding af dine forskellige frø, som du kan give væk som ”blomstereng”. Så er det både en overraskelse for modtageren, hvilke blomster der vokser op, ligesom du er med til at skaffe bierne og insekterne gode vilkår. Og måske får du en buket med hjem næste sommer?