Kan du førstehjælp?

De fleste af os håber, at vi går gennem livet uden at komme til at stå i en situation, hvor et menneske i vores nærhed får brug for førstehjælp. Alligevel håber vi alle sammen, at hvis det er os selv, der falder om med akut hjertestop, at nogen andre vil springe til med livsvigtig og øjeblikkelig hjælp. Det er et paradoks, men vi kan nemt kan gøre noget ved det. Vi kan melde os til et kursus i førstehjælp i dag! Jo flere af os, der kan yde førstehjælp, jo sikrere for os alle sammen. Den gode nyhed er, at alle kan lære det.

Tager det ikke lang tid?

Faktisk kan du lære førstehjælp på bare én eftermiddag, hvis du får fat i en dygtig, kompetent instruktør. Du kan tilmelde dig et kursus som privatperson på genstarthjertet.dk eller bestille et skræddersyet kursus til din virksomhed. Det kan også være din virksomhed vil have en eller flere hjertestartere hængt op på arbejdspladsen. Det kan give en øget sikkerhed for ansatte og eventuelle kunder.

Der er forskel på at yde førstehjælp til voksne og til børn. Har du børn selv ved du måske allerede, at selv en helt almindelig spisesituation potentielt kan udvikle sig til en katastrofe, hvis noget ryger i den gale hals.

De vigtigste ting en førstehjælper skal kunne

Ligegyldigt om du er tilstede ved en ulykke eller oplever en kollega få et hjertetilfælde, er det først og fremmest vigtigt at bevare roen i krisesituationen. Derudover skal du kunne give hjertemassage og kunstigt åndedræt efter, at du har sikret at luftvejene er frie. Du skal også lære at uddelegere opgaver til andre omkringstående, fx bede dem om at ringe efter ambulancen, så du kan koncentrere dig om personen i krise.

Hvert minut tæller, hvis det drejer sig om et hjertestop, og derfor er hurtig og korrekt reaktion essentielt.